Den eldgamle byen Mahabalipuram i Tamil Nadu

Bildet: Et av de gamle templene i Mahabalipuram i Tamil Nadu (India). Foto: Frank Hansen

Mahabalipuram er en by bygd mellom 7. og 9. århundret i Tamil Nadu. Idag er stedet turistattraksjon og på Unescos verdensarvliste.

Jeg var på ekskursjon med Kulturstudier i India (høst 2009). Noen timers kjøring i buss tok oss til Mahabalipuram som ligger 60 km sør for byen Chennai. Byen er oppkalt etter den grusomme kongen Mahabali. Ikke til ære for ham, men tvert i mot i glede av at han var død. Byen het forøvrig “Mamallapuram” først, et navn gitt etter Kong Narismas grad i bryting. Han var “mamalla”, den store bryter. Under Pallava dynastiet ble det utvilket mange nye stiler hva angår arkitektur. Ulike skulpturer og templer ble hugget ut i stein. Dette er blant de gamleste eksemplene på dravidisk (sør indisk) arkitektur. Avbildingene er først og fremst hinduistiske guddommer, dyr samt elementer av buddhisme.

FOLKELIV

På attraksjoner som Mahabalipuram er det alltid mye folk. Lokale indere flokker seg rundt deg for å ta bilder sammen med deg og poserer mer enn gjerne på et oppstilt bilde om du spør. Indere er veldig lette å få kontakt med, altså en gylden mulighet for å få deres perspektiv på verden. Dette kan fort bli mer interessant enn selve attraksjonen.

Se flere bilder fra turen til Mahabalipuram

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *