Svart belte i bønner

Bildet: “grandmaster” i å svi bønner. Foto: Frank Hansen

“Hey, sir. Yes you with the camera” Jeg snudde meg og gikk bort til den kontaktsøkende inderen. Jeg var på ekskursjon med Kulturstudier ved Vailankani, et delt helligsted et par timer fra Pondicherry i Tamil Nadu.

Jeg mister alltid gruppa på slike turer og nå stod jeg her i den mest velduftende butikken i India. “You! Take picture of The Grand Master!” Han pekte på gamlingen som satt i glodhaugen og svidde bønner.

Bidlet: fra bønnesjappa. Foto: Frank Hansen

Grandmasters blikk var autoritært og han poserte stolt til kamera. Du kunne se han hadde kontroll på yrket sitt. Sønnen fortalte at faren hadde laget snacks 60 år og var ubestridt indisk mester. Butikkens vegger bestod av hundrevis av poser i stabler. De ulike fargene dannet naturlige mønster. Nøtter, popcorn, bønner, linser. You Name it!

Jeg forlot butikken med to kremmerhus fylt med nystekte bønner. De var fortsatt varme. Jeg jafset i meg noen nøtter mens jeg gikk nedover gata. De var sprø med en søtlig ettersmak. Noen var i Valankani-kirka for be, jeg for min del foretrekker Grand Masters` bønner.

Bildet: “Grandmaster” i bønnesteking er den eneste som kjenner det perfekte forholdet mellom tempratur og tid.

 

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *