Intervju med Øystein fra NRK serien “Den Store Reisen”

Bildet: Øystein (til venstre) med lillebroren Isak og mentawaiene i Indonesia.

Høsten 2008 viste NRK Den store reisen. I beste sendetid kunne vi følge 3 norske familier plassert i fremmede kulturer. Familien Alsos fikk billetter til Indonesia der ferden gikk til øya Siberut.

(se video nederst på siden)

Direkte fra vakre fjell og stiv kuling i Lofoten, kom de nå til mentawai-folkets grønne jungelverden. Ved elvebredden fikk lofotværingene en hjertevarm velkomst (se video i slutten av denne reportasjen). Det var begynnelsen på en opplevelse for livet. Asiaguidens hjerte banker for eventyr. Derfor tok vi pulsen på Øystein Falch Alsos etter oppholdet hos mentawaiene.

-Hva opplevde du som den største utfordingen i møtet med mentawaienes kultur?

Selve møtet med mentawaiene gikk egentlig bra fra første stund, og de tok oss kjempegodt imot med godt humør, kroppskontakt og kommunikasjon med kroppsspråk fra dag en.

I starten var det veldig tungt å sove midt i jungelen, og det som kanskje var mest utfordrende var mangelen på søvn . Masse rare lyder, lukter og inntrykk. Bl.a. villgriser som trasket og gryntet under gulvet til enhver tid og tanken på at giftige slanger, edderkopper og skorpioner lusket rundt oss var skremmende. Etter hvert ble vi vant til det, og det gikk bedre og bedre og vi sov mer og mer for hver natt som gikk; litt som å være på telttur! Hehe.

Mange antropologer mener at selve språket er nødvendig for at det skal eksistere en kultur. Det er uten tvil en viktig faktor for kommunikasjon mellom mennesker.

-Hvordan løste dere språkforskjellene? Hadde dere med tolk?

Tv-teamet hadde med seg tolk, men vi benyttet oss av dem i minimal grad. Mentawaiene var for det første veldig flink til å kommunisere og bruke kroppsspråk, humør og gestikulering for å forklare oss ting. Da ble det med en gang mye lettere for vår del å lære språket. For det andre begynte vi etter hvert å skrive ordbok, og hadde vel til slutt en samling på omlag 2-3-hundre ord!

-Det første medisinmannen sjekket var magen din. Han reagerte humoristisk med å spørre om du var gravid. Da er det naturlig for meg å spørre om dere spiste fra naturens matskap eller hadde dere en Grandiosa på lur?

Vi spiste det samme som Mentawaiene under oppholdet, men vi fikk tilberedet maten av en kokk som bodde med tv-teamet. Bortsett fra en dag da vi fikk servert egg Det smakte bedre enn noen andre egge-måltider jeg har hatt noen gang! Mentawaienes matvaner er ganske ensidige og de bruker for eks. ingenting krydder i matlagingen. De spiser for å bli mett, ikke for at det skal være en fryd for ganen. Det ble ikke grændis før jeg kom hjem til kollektivet på Torshov 😉

Kan vårt syn på døden påvirke vårt syn på livet? Platon var en av dem som tidlig la fram teorier om sjela og liv etter den såkalte døden. I en av episodene av Den store reisen kunne vi se en av mentawaienes spirituelle sermonier. Jeg ble derfor nyskjerrig og spurte Øystein:

-Mentawaiene er animister. Hvordan opplevde du denne delen av kulturen?

I starten var det i grunn ganske skremmende. De hadde f.eks hodeskaller som veggpryd og jeg må innrømme at jeg av den grunn sov litt dårligere de første nettene. Etterhvert fikk vi forståelse av deres syn på livet; de tror på åndene i naturen og utøver et levesett som utøves så i pakt med naturen som overhodet mulig. Vi skjønte dette over tid når vi f.eks var med å felle trær og de messet og ba til naturen før de satte i gang.

Noe som gjorde sterkt inntrykk i denne konteksten var når vi fikk være med på seremonien til Mentawaiene. Dette pågikk i nesten et og et halvt døgn i strekk og vi fikk større perspektiver på mentawaienes helhetlige syn på livet. Det å se Lomang (som var «stammens mor») gå i transe og åpenbart berøre en dimensjon utover vår fatteevne var overveldende. Vi ble fortalt at hun kommuniserte med sin avdøde ektemann og hadde kontakt med han helt til ettermiddagen dagen derpå. Akkurat disse tingene er vanskelig å forstå.

-Mange ting kan være vanskelig å forstå selv om man ser det med egne øyne, men hva har du lært av oppholdet hos mentawaiene? Har du endret perspektiv på ditt eget liv?

Det viktigste jeg har lært er at det ikke går an å sitte i Norge og vesten forøvrig og hevde at vårt levesett og vår kultur er den beste. Alle kulturer har noe å lære av hverandre; enten om en lever i jungelen som Mentawaiene gjør på naturens premisser eller om man lever i det høyteknologiske og materialistiske samfunn i vesten. Materielle goder og stadig vekst betyr ikke nødvendigvis at en har et godt liv!

-Hva kan vi i det vestlige samfunnet lære av mentawaiene?

Om alle skulle levd som vi gjør i vesten med det forbruket og den forhåndsvis ukontrollerte forvaltningen av naturressurser ville det ikke tatt lang tid å skape kaos på jorda. Jeg tror alle kan ta lærdom av mentawaienes ro og tilstedeværelse; alle bør ta seg tid til å stoppe opp og tenke på hva en egentlig driver med en gang i blant, og kanskje innse at måten vi lever på ikke gagner kloden.

På Den store reisen kunne man se hvordan mentawaiene gav ære til naturen, de takket for det som ble brukt. Vi kunne se medisinmannens messinger før de hugde ned et tre. I deres kultur lever fortsatt respekten for naturen. Vi har mye å lære i møter med andre kulturer. Reisen kan brukes til å skape en bedre verden.

-Hva husker du best fra turen?

Det første møtet med mentawaiene gjorde utvilsomt stort inntrykk. Vi hadde vært på reisefot i nesten 4 døgn konstant og ankom stedet vi skulle være de forestående tre ukene. Jeg syntes vel der og da at folket virket litt skumle med heldekkende kropps-tatoveringer, spisshugde tenner og nesten ingen klær. Vi lærte oss å kjenne nesten med en gang og det gode humøret, de gode smilene og den varme velkomsten forøvrig myknet oss raskt opp og skulle bli starten på tre uker jeg kommer til å huske resten av livet!

 

Se det rørende møtet mellom lofotværingene og mentawaiene:

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *