Jeg besøker en tefabrikk i Sri Lanka

Foto: Frank Hansen

Den svingede veien penetrerte grønne fjellsider med teplantasjer og åkre. Og på toppen, etter en ti minutters humpete tur i tuk-tuk fra Ella sentrum, lå Uva Halpewatte tefabrikk i Sri Lanka. Bak døra produseres den magiske drikken som varmer kalde normenn om vinteren. Dette er prosessen fra plantasje til ferdig te slik det ble forklart meg på fabrikken.

1. Plukking

Fra Sri Lankas teplantasjer håndplukkes bladene før de bringes inn til kultivering på fabrikken.

2. Tørking

De ferske grønne tebladene kommer fra teplantasjene og inn på disse ristene. Her blir de lufttørket. Bladet går fra å inneholde ca 70 % vann til 20-30 % vann. Denne  prosessen tar flere timer.

3. Knusing

Bladene knuses i store maskiner slik at bladets overflate blir brutt. Det gjør at saften inni bladet kommer ut. Når den kommer i kontakt med luft blir den brun. Dette kalles fementering, og er det samme som skjer når f.eks et delt eple blir brunt.

Etter knusingen er teen fuktig og aromatisk.

4. Tørking i varmluft

Etter fementeringen, blir bladene på nytt tørket. Denne gangen i varmluft for å få ut det meste av vannet.

5. Seleksjon

Den tørkede teen sorteres i forskjellige størrelser.

6. Fargesortering

Ny japansk teknologi gjør det nå mulig å skanne teen og skille den fra mørkere farge til lysere. Mørk te er bedre kvalitet en lys i produksjon av sort te.

Resultat blir forskjellige typer te. De er av forskjellig størrelse samt ulike kvaliteter. Den minste er nesten pulver og kalles “dust”. Denne brukes i teposer og kan være litt bitter i smaken. Den er billig og av dårlig kvalitet. Det er også denne de lokale på Sri Lanka drikker. Den beste kvaliteten blir eksportert til vestlige land.

7. Klar for eksport

Det meste av te fra Sri Lanka sendes ut av landet. Ironisk nok eksporteres all den beste teen til vestlige land, mens dem selv, som nærmest bor i plantasjene, må nøye seg med den laveste kvaliteten.

8. Ceylon Sort te på tur til meg og deg

De næringsrike bladene blir etter kultivering  fraktet vestover. Vi gleder oss!

9. Ah…!

Fin i koppen, bra for kroppen. Sort te gir en rødlig farge. Den har en litt kraftigere smak enn grønn og hvit te og inneholder mer koffein.. Dette på grunn av mer oksidering (gjennom fementeringsprosessen).

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *