Kunst for voksne i Kathmandu

Foto: Frank Hansen

Foto: Frank Hansen

Kathmandu, Nepal: Det er i templet “Pashupatinath” (også kalt “Yaksheswor Mahadev”) i Bhaktapur  at vi finner disse erotiske utskjæringene. Templet ble bygd av kong Jaksha Malla i 1475 og guiden min fortalte at dette var ment som seksualundervisning på den tiden.

Kama Sutra er forøvrig en seksuell og religiøs praksis i hinduismen. Kama betyr sensuell nytelse mens sutra referer til en tekst, Kama Sutra er altså en tekst om sensuell nytelse. Denne teksten instruerer om hvordan man kan ha best mulig sex, men også hvordan man kan nyte andre deler av parforhold. Den hellige oksen Nandi, Shivas dørvakt, “overhørte” elskoven mellom Shiva og hans kone Parvati. Det er denne som er nedtegnet i Kama Sutra som en gave til menneskene. Dette kommer til uttrykk i templets gamle utskjæringer. Noen av utskjæringene er også ganske humoristiske. Blant annet viser en av dem en kvinne som vasker håret samtidig som hun tilfredstiller sin mann. Det kaller jeg multitasking !

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *