Kecak og Firedance på Bali

Bildet viser Kecak dansen på Bali. Foto: Frank Hansen

Ilddans i transe. Foto: Frank Hansen

Kecak, også kalt «Monkey Dance» i vestlige miljøer, er en av Balis mest eksotiske kulturelle uttrykksformer. Opprinnelig er kecak et spirituelt rituale der ånderlig energi besetter utøvernes kropper.

Sted: Pura Dalem Ubud

Pris: 65 000 Rp (2009)

Hva er kecak?

Kecack er en kompleks kunstform som inneholder både musikk, dans og drama. Det mest spektakulære er imidlertid den hypnotiserende og rytmiske chantingen. Lyden av «cak cak cak» danner rytmiske mønster som treffer deg midt i sjela. Kanskje akkurat derfor var kecak den musikalske delen av den hellige Sanghyang-dansen i hundrevis av år. Først rundt 1930 ble kecak tatt ut av sitt hellige rom og gjort om til Kecak Ramayana, som en dramatisert versjon av Balinesisk mytologi.

Forestillingen utspiller seg i majestetiske, tempel-lignende omgivelser med levende lys. En hinduprest velsigner og beskytter området før og etter ritualet. Kecak er en fantastisk opplevelse og rytmene setter fart på rockefoten. Det er også et slags vindu til balinesisk historie og spiritualitet. Selv om dette er satt opp for turister, framstår det som autentisk. Eller for å si det på en annen måte, det er autentisk, men i en turist-setting.

Firedance

Etter kecak-dansen får du se «firedance». En mann i transe rider en hellig trehest på glødende kull av kokkosnøtter. Det glodvarme kullet spruter i alle retninger og medhjelperne gjør det de kan for å koste de glødende bitene unna et måpende publikum. Når tiden er inne kommer hindupresten med sin bjelle og hellige vann for hente ild-danseren tilbake til seg selv. Han sitter utslått og svett på bakken, mens «sympati-sedler» fra turister daler ned i fanget på ham.

Er du på Bali og ønsker å oppleve øyas rike kultur? Da er Kecak og firedance anbefalt fra Asiaguiden!

Tips!

Ta med myggspray. Husk å ladd batteriene til kamera samt ha nok minne tilgjengelig.

Se video fra Kecak dansen:

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *