Kolam i Pondicherry

Bildet: en avansert kolam i Pondicherry. Foto: Frank Hansen

Kolam er en slags visuell bønn. Tradisjonen er utbredt blandt hinduer i Sør India og utføres av kvinnene. Ofte er dette det første de gjør før de starter husarbeidet om morgenen.

Før hanen galer kan du høre indiske husmødre koste utenfor husene sine.  Etterpå lages kolam, vakre mønstre formet av topptrente fingre og rispulver. Hva er hensikten med dette?

Selv om kolamer er dekorative, er ikke dette målet med formasjonene. I alle fall ikke tradisjonelt sett. Det er for å bringe lykke til hjemmet, og fra gammelt av for å invitere dyr til huset. Maur som kom for å spise rispulveret trengte ikke jobbe så hardt. Små dyr som fugler og ekorn ble også tiltrekt rispulveret. Det kan derfor sees som et symbol på harmoni mellom alle vesner og invitasjon til sitt hjem.

Mønstrene er geometrisk estetiske og er trodd å beskytte hjemmet fra onde ånder. Med andre ord, mønstret har en spirituell kraft. Det sies også at det går prestisje i å ha de vakreste mønstrene. Kanskje ikke så rart når de lages i det offentlige rom og samtidig er knyttet til det private hjem.

I dagens moderne India eksisterer fortsatt kolam-tradisjonen. Daglig lages mønstre av rispulver utenfor hjemmene. Kulturen reproduseres fra mor til datter. Mange lager kolam nettopp fordi det er en tradisjon, og meningen bak sies å ha mindre betydning nå enn før. Noen maler kolam utenfor dørene sine, og man får faktisk også kjøpt dem som klistremerker.

Bildet: enkel kolam i Pondicherry, India. Foto: Frank Hansen

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *