Koreansk mat og måltid

Koreansk mat

Bildet: en typisk koreansk restaurant på øya Jeju. De grønne bladene brukes på samme måte som en taco tortilla. Man legger grønnsaker, kjøtt og sauser i den. Deretter foldes den sammen og blir en smaksbombe. Foto: Frank Hansen

Det koreanske måltid er først og fremst en sosial aktivitet. Mens jeg går oppover gaten i Jeju City ser jeg familier og vennegjenger kose seg rundt bordet. Majoriteten av restaurantene har grillkonsept. En grill er integrert i bordet slik at man selv kan lage maten. Jeg har lyst å prøve dette, men kan jeg gå alene på et slikt sted?

Ja, slik er det å reise alene. Jeg bestilte den lokale alkoholholdige drikken Soju og 500 gram med Jejus spesialitet: svart gris. Den skal være noe søtligere enn annet svinekjøtt, men ellers stort sett det samme. Servitøren kom med kjøttet samt sopp, grønnsaker, salat, ulike sauser og mizosuppe. Og ikke minst Koreas spesialitet, nemlig syrlig og spicy Kimchi. Kimchi er hovedsaklig grønnsaker som har gjennomgått en fermenteringsprosess. Hele bordet var fullt av naturens godsaker i alle farger og fasonger.

Matkultur og lokale råvarer

Som de fleste andre matkulturer er også koreansk mat influert av sosiale, kulturelle og politiske omstendigheter. Hvilke råvarer som er tilgjengelig spiller selvsagt også en sentral rolle for utviklingen av en matkultur, noe som også har ført til lokale variasjoner i koreanske matretter. Øya Jeju er eksempelvis en vulkansk øy og jordbruket er noe begrenset. Man har imidlertid en svært næringsrik kyst rundt Jeju, og folkene her har blitt gode på å utnytte disse ressursene til fulle. Blant annet er det over 5000 kvinnelige fridykkere (“Haenyeo”) på øya som høster skjell, blekksprut, sjøpølser og andre godsaker fra havets bunn. Restaurantgaten i Jeju City er fulle av akvarier med alt fra kongekrabber, muslinger og fisk. Utvikling av matkultur, men også andre praksiser, bærer i seg elementer av at menneskene på stedet tilpasser seg konteksten. Til sammenligning kan vi si at poteter og fisk har vært svært viktig for nærningsgrunnlaget til folk i Lofoten. Man tar alltid valg med de muligheter og begrensninger som ligger i situasjonen. Man lærer av tidligere erfaringer, men benytter også sin oppfinnsomhet for å leve et best mulig liv.

Koreansk mat og sosialitet

Det koreanske måltid består som regel av en rekke småretter hvor alle rundt bordet deler maten. Et måltid nytes best sammen med andre sies det, men det var trivelig å kose seg alene også denne kvelden. Som en ensom cowboy drakk en flaske Soju og så på folkelivet i Jeju City. Det koreanske måltidet er en fest for alle sanser. Når det er sagt vil jeg fremheve en av de mest sentrale aspektene ved den koreanske barbequen- nemlig at det skaper samhold og fellesskapsfølelse. Det er litt som en moderne versjon av samlingen rundt leirbålet der gruppen møtes i en sirkel, legger planer, oppsummerer dagen og har det gøy sammen.

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *