Legong Trance

Foto: Frank Hansen

Bali, og kanskje spesielt stedet Ubud, er kjent for kunst, dans og drama. Mest imponerende denne kvelden var Legong transen. To vakre dansere i tradisjonelle drakter beveger seg som gudinner.

Sted: Ubud Palace

Pris: 80 000 Rp

Dansegruppe: Sekeh Gong Panca Artha (Bali har mange dansegrupper, derfor også varierende kvalitet. Denne gruppen er blandt de beste).

Hva er Legong Trance?

Overalt på jorda finner vi katastrofer og mennesker utfører grusomme handlinger. Som et resultat av dette ble guder og gudinner sent fra himmelen til jorda for å jobbe for fred samt spre kunst og spiritualitet. Kunst er en sentral del av hinduistisk religiøst liv. Med sangen av «Surgawi», starter to jenter å bevege seg med grasiøse bevegelser i transe. Dansen symboliserer at gudene gir velsignelse for fred og rikdom for menneskeheten.

Legongen starter med at to jenter blir båret inn på scenen. En hindu-prest gjennomfører rituale med blomster, hellig vann og bjelle. Deretter jobber han spirituelt med danserne. Kort tid etterpå begynner jentenes øyenlokker å vibrere (et tegn på transe/hypnose lignende tilstand). Med den kraftfulle lyden av balinesiske instrumenter beveger danserne seg med imponerende grasiøsitet (og med lukkede øyne!). Først på slutten åpner dem øynene og faller ned på gulvet. Hindu-presten assisterer med hellig vann og magiske formler. De blir igjen båret opp på skuldrene. De kaster blomster og forlater scenen. Det var uendelig vakkert!

Kvelden fortsetter med Jauk, Lencana Agung Ubud, Kebyar Trompong, og The Ballet of Bimaniu. Alle musikalske, dramatiserte og dansende uttrykk for balinesisk mytologi og religion.

Dansen med de to danserinnene både startet og åpnet med at de ble bært på scenen. Der var også en hinduprest som utførte rituale før og etter dansen. Foto: Frank Hansen

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *