Oppfinnsom fiskemetode i Surin

Meg selv på gjørmefisking i Surin, Thailand

Thailand, Surin: Det finnes mange måter å fiske på. Denne fiskemetoden i Surin må være den mest oppfinnsomme jeg har vært med på. Hvorfor slite med sluk og fiskestang når du simpelthen kan tappe alt vannet ut av dammen og plukke fisken med hendene?

Det var det vi gjorde på landsbygda i Surin, kun en times kjøring fra grensa til Kambodsja. Men denne fiskeformen er ikke for den som er redd for å bli skitten. Dette er gjørmefisking. Jeg gikk til hoftene i den lunkne gjørma. Noen fisker var på overflaten mens andre måtte vi finne i gjørma. Vi lot hendene gli gjennom den seige varme massen mens fingertuppene følte etter livstegn. Det skumle var at mange fisker hadde skarpe pigger og det var alltid en fare for slanger og andre dyr som man ikke ønsker nærkontakt med. Da vi hadde plukket de fiskene vi kunne kom naboen med et bilbatteri i en ryggsekk som han hadde koplet til ledninger som var suret rundt to pinner. Disse brukte han for finne de resterende fiskene. Det var nemlig slik at noen fisker hadde gjemt seg godt og etter at vannet var tappet ut av dammen hadde de blitt litt “slappe i fisken”. Et lite støt fikk imidlertid fart på sakene.

Hele landsbyen hjalp til. Mennene “fisket” og damene sløyde. Etterpå fikk alle ta med seg all den fisken de kunne bære. I tillegg koste vi oss alle med nygrillet fisk samt øl med isbiter etter dugnaden. Et klassisk eksempel på resiprositet, på ytelser og gjenytelser som skaper sosial integrasjon. Familien fikk hjelp til å høste fra fiskedammen, mens naboene som hjalp fikk fisk og øl. Tømming av fiskedammer gjøres cirka hvert fjerde år når fisken har fått bra størrelse.

Slike annerledes aktiviteter kan være utfordrende for oss som er utenforstående, men jeg mener man alltid skal etterstrebe å delta i dagliglivet  til folkene man besøker. Disse aktivitetene bærer søte frukter iform av en kroppsiggjort kunnskap om deg selv og om lokalbefolkningen. Kall det gjerne et vis å bli vis.

Se video fra gjørmefiskingen i Surin:

Se flere bilder fra gjørmefiskingen i Surin:

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.
  1. Lynvingen Reply

    Hei!
    Artig fiskehistorie! Gratulerer så masse med utnevnelsen som beste Asiablogg 🙂

  2. admin Reply

    Takk! Og jeg får vel si i like måte! Gratulerer med seieren. Det var fortjent.

Leave a Reply

*

captcha *