7 gode tips for å reise deg klok

Foto: frank Hansen

” Bevissthet er en egenskap ved sinnet som i alminnelighet anses å romme slike kvaliteter som subjektivitet, selvbevissthet, sansing og klokskap samt evnen til å oppfatte forholdet mellom en selv og ens miljø.”

Wikipedia

” Den eneste sanne kunnskap er erfarenhet.”

Albert Einstein

Har du følt deg forandret etter en reise? Har du hatt følelsen av at du har vokst som menneske eller fått nye perspektiver på livet?

Ved å reise i den ytre verden, reiser du også i din indre.

Vi mottar signaler fra våre omgivelser gjennom våre fem sanser.  Det skjer en bevegelse inni oss, og vi sier vi har fått en erfaring. Erfaring er det nærmeste vi kan komme sannhet og det øker vår bevissthet. Å øke sin bevissthet er som gå inn i en gylden heis og kjøre en etasje opp. I den nye etasjen er det nye ting å erfare og når du er klar kan du reise til neste nivå.

Den du er på flyet til reisemålet, er aldri den samme som reiser tilbake. Man vender alltid hjem i ny og opphøyd versjon.

Din sannhet er det samme som dine erfaringer. Alt annet som eksisterer i ditt sinn er noe andre har erfart og fortalt deg etterpå. Det eneste DU egentlig vet er derfor kun dine egne erfaringer. Du erfarer hvert sekund av ditt liv, men noen aktiviteter har større innvirkninger enn andre. Å reise i verden er en av de handlingene som gir mest inntrykk. Dette er et uttrykk av mine inntrykk.

Sansene har gitt oss nye erfaringer på reisen. På magisk vis omringes vi av ny energi som forandrer vår indre verden. Vi har kanskje smakt ny og spennende mat, hørt ny musikk  og sett ting vi aldri trodde vi skulle se. Alt sansene dine tar inn er forskjellig fra du har vært vant til tidligere.

Tenk å sette seg i et fartøy og når man går ut er man i en annen verden. Jorda er en morsom planet, vi kan faktisk reise gjennom tid og sted.

Utfordinger står i kø på en reise. Du tvinges ut av komfortsonen din. Du er i en ukjent verden simpelten fordi at alt er ukjent, og da kreves det mye av oss som mennesker. Det er en svært lærerik og utviklende prosess. Vi står ansikt til ansikt med nye kulturer, menneskene rundt oss tenker og handler forskjellig fra vår egen kultur. Det  vil skape en rekke scenarioer der du må lete fram din indre kraft og potensiale. Du kan ikke lenger betale med hundrelappen med Sigrid Undseth smilende blygt mot deg. Du kan ikke kommunisere på ditt eget språk engang!

Du spaserer oppover Kaosan Road med en iskald Singah. På hundre meter opplever du mørkeste mørke, skarpeste lys og alt midt i mellom. Matvognene serverer tørket blekksprut og nygrilla gresshopper. Du møter gutter som er jenter, mennesker som danser i transe som hyllest til Krishna og munker som snakker i mobil. Det lukter grillet kjøtt og billige sigaretter. Små og store templer lyser opp og setter sitt spirituelle preg på bybildet. Og midt mellom alle sjebnene går du, der og da, med tanker om ditt neste steg på reisen vi kaller livet.

“Objektiv observasjon er umulig. Intet som blir observert, lar observatøren bli upåvirket.”

Neal Donald Walsch

Hele livet ditt skaper du gjennom dine valg. Slik er du skaper av ditt eget liv. Velg hva hjertet ditt begjærer og du vil bli en lykkelig Vagabond. Her er noen ideer til din neste reise:

 

7 gode tips for å reise deg klok

Reis med åpent sinn

Hva vil det egentlig si å ha et åpent sinn? Jo, sinnet kan være både “åpent” og “lukket”. Dette er en funksjon i hjernen som omhandler hvordan du mottar og tolker signaler fra dine omgivelser. I bunn og grunn er det et valg du tar. Velg å reis med åpent sinn: ta imot de signalene sansene gir deg og tolk dem med nyskjerrighet.

Er du missfornøyd- skap forandring                                                                                                                                                                                                                                   

Ute på eventyr kan man gå lei, vit da at du ser ikke verden som den er, men som du er. Still spørsmålet “hva gir meg glede?” og handle ut fra svaret hjertet gir deg.        

Se folk i øynene og SMIL                                                                                                                                                                                                                                                       

Det sies at øynene er sjelens speil. Når to blikk møtes, møtes to sjeler. Reis rundt, møt nye sjeler og gi dem kjærligheten fra ditt smil. Og hvis Bob Marley har rett og vi alle er ett, ja da smiler du praktisk talt til deg selv.

Overvinn frykt                                                                                                                                                                                                                                                                       

Noen ganger frykter vi ting vi har lyst å gjøre. Møt frykten øye for øye, tann for tann. Har du lyst å hoppe i strikk, men tørr ikke? Kast deg ut som en svale, nyt det sinnsyke kicket og gå derfra som et stolt og modigere utgave av deg selv.

Bidra positivt der du reiser                                                                                                                                                                                                                                                  

Som nordmann vil du møte mennesker som aldri har hatt muligheten til å reise som du har. For dem vil det å erfare andre land bare være en drøm. Fortell om din kultur, fortell om snøen, tørrfisken og Oluf. Besøk en barneby og lær barna engelsk, hjelp de lokale bøndene å plante ris eller gi dem et bilde av Norge. Slike små handlinger kan gjøre stor forskjell. Ikke bare for dem, men for deg også. Slik møter du kulurer på et nytt plan og du går fra å være turist til å bli medmenneske.

Beveg deg på ukjent farvann

Vil du bare slappe av, ligge på stranden og knipe igjen øynene på stranden når du er i et nytt land, så er det helt ok, men da skal du vite at det eneste du tar med deg hjem er en midlertidig brunfarge . Hvis du derimot prøver nye og ukjente ting, vil du ta med deg minner for livet.

Vær takknemlig for alle dine erfaringer  

se på alle dine erfaringer som positive. Når du opplever såkalte negative ting, spør “hva har jeg lært av denne situasjonen?”  Svaret kan da ikke bli noe annet enn positiv.

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *