Samurai: skarpe sverd, modige krigere og rituelle selvmord

Første japanske ambassade til Europa i 1862.

Samurai betyr den som tjener. Vi kjenner dem som dyktige krigere fra filmer og magasiner. Og det var også det dem var. Samuraiene ble etterhvert høyt sosialt akseptert. De tjente som regel en høyerestående aristokrat, også kalt daimyo.

Bushido

Bushido var en streng morallære samuraiene måtte følge. Den beskrev hvordan de skulle leve og dø. Bushido betyr krigerens vei. Den var på mange måter spirituell, svært estetisk vakker og full av visdom. Bushido gikk ut på å kjenne livet i hvert åndedrag du tar, kjenne livet i hver kopp te du drikker, hvert vindpust som blåses, i kirsebærtreet og i hvert liv du tar. Sentralt i læren var også hvordan samuraien skulle dø med æra i behold, seppuku.

Seppuku

Seppuku betyr mageskjæring eller buksnitt. Det er også kjent i vesten som harakiri. Seppuku er et rituelt selvmord som kun kunne gjennomføres av samuraier. Det ble gjennomført hvis man hadde sviktet sin herre eller gjort en alvorlig feil. Det var også vanlig at samuraien tok sitt eget liv dersom hans herre døde. Dette ble med tiden forbudt.

Ritualet ble gjennomført ved at samuraien satt i seisa på en pute med hvitt klede og på seg hadde man en hvit kimono. Sverdet ble stukket inn på venstre side og opp mot høyre. De som var ekstra modige avsluttet stikket med en vridning. Dette ble sett på som ekstra ærefult. Det ble ansett som svært nedverdigende å vise smerte. Det var derfor en oppasser som hugde av samuraiens hode slik at han kunne forlate planeten med æra i behold.

Samuraisverdene

Samuraiens klassiske bevæpning var to sverd, et langt kalt katana og et kortere kalt wakizashi. Sammen ble de kalt daisho som betyr stor-liten. Å bære disse to sverdene sammen representerte sosial status og ære i det japanske samfunnet. Kun ekte samuraier fikk bære det lange sverdet katana som ble brukt i strid på åpne plasser. Det lille sverdet var mer nyttig inndørs og i trange smug.

Å lage et samuraisverd er prestisjefylt og har langetradisjoner i Japan. Kun et fåtall kjenner til denne kunsten idag. Sverdet måtte ikke bli får hardt og ikke for mykt, mesterene utøvde stor perfeksjon i sin utforming av sverdene. Man kan trygt si dem la en liten del av sjela si i dem. Samuraien og sverdmesteren måtte stole på hverandre før sverdet kunne overleveres. Det sies også at de hadde rett til å drepe sverdsmeden med sverdet om det ikke var godt nok, men dette kan ikke bekreftes.

Samuraienes periode sluttet i 1870 årene. Man kan alikevel få innsikt i varianter av deres stridsteknikker gjennom budo-kampsporter. I Japan arrangeres også minikurs for turister som ønsker å lære mer om de gamle modige krigerene.

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *