Sursøt opplevelse på Unakoti i Tripura

Unakoti, tripura, india, shiva

Bildet: steinuthugging av Shiva. Foto: Frank Hansen

I delstaten Tripura, nordøst i India, finner vi Unakoti. På 7-800 tallet hugget folk skikkelser fra shivaismen inn i bergveggene her. Jeg lot meg fascinere og imponere av tanken mens jeg gikk nedover trappa. Snart skulle fascinasjon bli til frustrasjon.

Min lokale venn fra Tripura er selv for første gang på Unakoti.  Han blir også imponert over disse enorme skikkelsene som er hugget inn i steinveggene. Ikke nok med det, Bijoy blir også stolt. Dette er Tripuras kulturarv. Bijoy understreker at…

“…for oss var ikke Shiva en gud slik som han fremstilles i hinduismen. Shiva var en asket, en meditasjonsmester og vismann som vandret i Himalayaområdet. Vi mener at hinduene adopterte Shiva fra Tripuras tidligere livssyn og deretter guddommeliggjorde han”.

Det er en av disse dagene der temperaturen simpelthen er perfekt for menneskekroppen. Området strutter av grønn jungel og mangfoldig planteliv. Det er visst ikke bare vi som nyter dagen, for ut av skogen kommer lyder fra fugler som flørter med lette toner. Vi spaserer  rolig med hendene på ryggen da vi plutselig legger merke til at de besøkende hadde risset navnene sine inn i skulpturene. Og da snakker jeg ikke om ett og annet navn, men alle skulpturene er fulle av dem. Bijoy går bort til en av hinduprestene og spør hvem som gjør noe slikt. Hvordan kan det ha seg at noen gjør herverk på Tripuras kulturarv?

Unakoti, India, Tripura

Bildet: besøkende som risser navnene sine inn i de eldgamle figurene er et problem på Unakoti. Foto: Frank Hansen

“Hvem tror du?” sier presten og ser på Bijoy som om at svaret er opplagt. “Det er jo bare å lese navnene som er risset inn. Alle er fra Bangladesh. De bryr seg ikke og har ingen respekt for Tripuras kulturarv”.

Det har seg nemlig slik at siden 70 tallet har store mengder folk fra Bangladesh innvandret til Tripura. Ikke bare er tripurifolket minoritet i sitt eget landområde, de er også undertrykt av begali folk.

Unakoti, India, Tripura

Bildet: Unakoti er møtet mellom historiske skulpturer, religiøse spesialister og folk på pilegrimsferd. Noen er også bare turister som bruker området som en park. Foto: Frank Hansen

Unakoti, India, Tripura

Bildet: folk kommer til Unakoti av ulike grunner. For de fleste er en tur hit både en pilegrimsferd og en sosial tur med familien. Foto: Frank Hansen

Bijoy og jeg klatret opp på toppen av berget. Der ligger et tempel som har vært aktivt i mange hundre år. Folket flokker seg rundt en gammel hinduprest. Som en del av sin religiøse praksis røyker han marihuana. Det oser rundt han der han gir velsignelser til lekfolket mot pengedonasjoner. Den søte lukten av røkelsespinner og marihuana blander seg sammen og blir ett. Det er en god lukt og symbiosen er bedre enn delene hver for seg. Det samme kan vi dessverre ikke si om sameksistensen mellom tripuri og bengali.

Vi setter oss i bilen og oppsummerer besøket på Unakoti som sursøtt. Med andre ord en ambivalent opplevelse som på ene siden fascinerte, og for Bijoys del gav stolthet for sin egen kulturhistorie. På den andre siden ble Unakoti et uttrykk for den politiske situasjonen i dagens Tripura der innvandrerne fra Bangladesh ikke har respekt for verken folk eller kultur i Tripura.

“Du ser kanskje ikke tårer”, sier Bijoy, “men våre hjerter gråter hver dag”.

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *