Symbolikken i Buddhas øyne

Bildet: Boudhanath-stupaen i Kathmandu, dette har lenge vært tilholdsted for tibetanere i eksil. Stupaen har Buddhas øyne i alle 4 retninger. Foto: Frank Hansen

Det velkjente symbolet “Buddhas øyne”, også kalt “Visdoms øynene”, er hyppig brukt spesielt i Nepal, men selvfølgelig også andre steder der buddhisme praktiseres i en eller annen form. Mest kjent for dette religiøse symbolet er kanskje Boudhanat-stupaen i Kathmandu. Hva er egentlig symbolikken i Buddhas øyne?

1. I midten ser vi et spørsmålstegn-liknende symbol. Dette er det nepalske tegnet for tallet 1. I “Buddhas øyne” står dette for enhet blant alle levende vesner samt “the one way to enlightenment”- nemlig Buddhas lære.

2. Mellom øynene er det “tredje øyet”. Dette står for Buddhas all-seende visdom. Dette er også et chakra (energipunkt) for intuisjon. I hinduteksten Upanishadene beskrives kroppen som en by med 10 porter. 9 av dem tilsvarer organer som registrerer impulser utenfor oss selv, for eksempel munn, øyne, ører osv. Den 10. “porten” er det tredje øyet lokalisert mellom øyenbrynene. Dette er porten til det indre, porten til opplysning og høyere bevissthet.

3. Buddhas øyne er ofte avbildet i 4 retninger. Dette er et symbol for at Buddha ser alt.

4. Om man ser nærmere på selve øynene, ser vi at Buddha er i en transeliknende/mediativ tilstand. Det samme se vi på avbildinger der Buddha oppnår enlightenment gjennom meditasjon. Dette er en tilstand som ofte forbindes med høyeste visdom.

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *