Why are you travelling alone, sir?

På togstasjonen Siliguri traff jeg en ferierende familie fra Goa. De skulle ta Himalayan Railway (toytrain) til Darjeeling som meg.

Onkler, tanter, bestemor og bestefar. Hele familien var med og alle i skikkelig feriemodus. Jeg satt alene å drakk en kokkosnøtt til frokost mens jeg ventet på toget. Reiser du alene, sir? Ja. Why? Det fikk meg til å tenke. Hvorfor reiser jeg egentlig alene? Indere er mye mer kollektivt orientert enn det individualiserte vesten. Jeg foreslår jeg at jeg er et produkt av miljøet der selvrealisering er det eneste vi skylder verden og at reising virkelig oppleves meningsfylt for meg. Vestlige koder gjør det mulig for meg å kaste anker og heise seil, være skipper på egen skute og seile min egen sjø, langt bort fra familie. Inderen ventet fortsatt på svar. Jeg svarte kjapt at jeg reiser jo ikke alene- jeg har jo blitt kjent med deg nå. Den var jeg fornøyd med, og det var et sentralt poeng implisitt, for poenget med å reise alene er nettopp for å komme i kontakt med folk. Nye folk.

Sosialantropolog med bakgrunn i studier av ulike fenomener i Asia. Freelance reiseskribent og doktorgradsstudent ved universitetet i Tromsø. Se også frankhansen.no.

Leave a Reply

*

captcha *